Des de fa prop d’un any, Com360 i SU Arquitectura compartim espai de coworking a la Casa dels Artistes i Artesans, ubicada al Centre Històric de Lleida. D’aquesta experiència de treball col·laboratiu, de l’espai de coworking que hem endegat i del barri i els seus atractius per establir nous negocis i empreses en parlem a l’entrevista conjunta que la periodista Rosa Peroy ens va fer per a la contraportada del diari La Mañana del passat 1 de febrer.

“El coworking és l’antídot contra la soledat del freelance”

Rosa Rubió, Ana Garcia i Sonia Urbina, coworking Com360 i SU Arquitectura

Aquestes tres dones emprenedores passen més hores treballant que a casa o en l’oci. Creuen que és important escollir el lloc i, sobretot, les persones amb qui compartir cafès i idees. Amb aquesta filosofia va nàixer el projecte de coworking que uneix en un mateix espai professionals del periodisme (Rubió i Garcia, de Com360) i l’arquitectura (Urbina, de SU Arquitectura).

  • Què és el coworking?

Sonia: És una forma de treball que permet a professionals independents de diferents sectors compartir un mateix espai.

  • És a dir, compartir despeses?

Rosa: No només; amb la Sònia intercanviem idees, projectes, coneixement, ens resolem dubtes i, el més important, estem disposades a col·laborar. De fet, ja hem treballat en algun projecte comú i el resultat ha estat fantàstic.

  • I com sorgeix la idea del coworking?

Sonia: El coworking és la solució per a petites empreses o autònoms, com nosaltres, que comencen i necessiten un espai físic. Com a bones emprenedores freelance (independents), vam iniciar els nostres negocis treballant totes des de casa. Les noves tecnologies permeten arriscar-te sense fer una gran inversió, però, amb el temps, la soledat del freelance és fa difícil de combatre. A més, en unes professions amb un alt component creatiu com les nostres, les relacions socials i humanes són essencials per a un bon rendiment.

  • El coworking s’associa més a una zona més industrial o empresarial, en canvi, vosaltres esteu al centre històric de Lleida…

Ana: Tant nosaltres com la Sonia teníem clar que no volíem estar en un polígon, en un lloc allunyat del centre de la ciutat, on acostumen a ubicar-se els centres de coworking o en els carrers clàssics dels despatxos d’advocats. Són ambients que s’adapten millor a un altre tipus de negocis. Buscàvem una zona més adient amb nosaltres, on sentir-nos més identificades.

  • Tot i això, el centre històric de Lleida no sembla, a priori, el millor lloc per ubicar-hi un negoci…

Sonia: Molta gent es va sorprendre de la decisió i encara avui ens pregunten per què aquí. Som unes enamorades del barri. Totes hem viscut o vivim a la zona, i estem convençudes que, tot i que és evident que cal millorar molts aspectes, té un gran potencial. La ubicació no té preu, som al rovell de l’ou! És la zona amb més riquesa patrimonial i cultural de la ciutat, a la que s’hi suma la riquesa multicultural. És un barri inspirador, ¿on sinó haguéssim coincidit en un mateix edifici professionals de la fotografia, l’art, del disseny gràfic, de l’orfebreria, de la música electrònica, ceramistes, especialistes del màrqueting i el coaching empresarial?

  • Us referiu a la Casa dels Artistes i Artesans?

An: Exacte. És un viver municipal amb preus molt assequibles, ideal per un projecte de coworking com el nostre.

  • Què li falta al centre històric per atreure més gent que visqui, treballi i visiti el barri?

Rosa: Primer, cal canviar aquesta visió esbiaixada que té la societat lleidatana del centre històric. Evidentment, som conscients que és una zona complexa, però si hi ha voluntat política i la implicació del sector privat, estem convençudes que la percepció canviarà i es revitalitzarà el barri. I ja hi ha senyals que això està passant. En el darrer any, la Casa d’Artistes i Artesans ha arribat al 100% d’ocupació. A més, s’acaba de crear l’Associació de Comerciants i Empresaris del Centre Històric, amb l’objectiu de dinamitzar el barri. Poc a poc, recuperarem l’autoestima pel barri.